Suomalaista ruusuvettä ei ole olemassa - avainlippu ei aina takaa tuotteen kotimaisuutta
Share
Oletko koskaan Suomessa liikkuessasi nähnyt silmänkantamattomiin kukkivia ruusupeltoja?
Tuskinpa: Suomessa ruusuvesi on käytännössä aina ulkomailta tuotua, sillä öljyruusua, kuten Rosa Damascenaa, ei viljellä laaja-alaisesti maassamme. Öljyruusut vaativat kasvulleen erityiset ilmasto-olosuhteet, kuten lämpimän ja leudon sään, tasaisen sademäärän, ravinteikkaan maaperän ja suojan voimakkailta tuulilta. Tällaisia olosuhteita löytyy pääasiassa Lähi-idän ja Etelä-Euroopan maista, kuten Bulgariasta, Turkista, Saudi-Arabiasta ja Iranista.
Ruusujen kerääminen ja ruusuöljyn tislaus
Ruusujen kerääminen ja ruusuöljyn tislaus on tarkkaa puuhaa. Ruusunkukat poimitaan jo varhain aamuyöstä, yleensä noin kello neljältä, jotta niissä on mahdollisimman paljon arvokasta ruusuöljyä. Tuoreet kukat tislataan miltei välittömästi ruusuöljyksi, ja tislaamisen sivutuotteena syntyy ruusuvettä.
Öljyruusut tislausprosessissa
- Ruusun kukat on tislattava mahdollisimman pian poiminnan jälkeen, minkä vuoksi jalostus tapahtuu suoraan viljelyalueilla.
- Suomeen tuodaan siten valmista ruusuvettä tai muita jalostettuja öljyruusutuotteita raakojen kukkien sijaan.
- Osa tuotteista saatetaan silti markkinoida suomalaisina, vaikka niiden raaka-aine onkin tosiasiassa ulkomainen. Tuote ei tosiasiallisesti muutu kotimaiseksi sillä, että siihen lisätään 1-2 % keinotekoisia säilöntäaineita, jotka parhaassa tapauksessa ovat nekin ulkomaista alkuperää.
Öljyruusuista tislattu ruusuvesi sisältää ruusun eteeristä öljyä ja muita vaikuttavia aineita, jotka tekevät siitä poikkeuksellisen arvokkaan ja tehokkaan ihonhoitotuotteen. Vaikka suomalaisista puutarharuusuista kotitekoisesti valmistettu vesi on viehättävä vaihtoehto, se ei ominaisuuksiltaan ja hyödyiltään täysin vastaa öljyruususta tislattua ruusuvettä.
Mistä ”suomalainen” ruusuvesi oikeasti tulee?
Vaikka markettien hyllyiltä saattaa löytää ”suomalaista” ruusuvettä, on se käytännössä aina valmis tuontituote Etelä-Euroopasta tai Lähi-idästä. Ruusuvesi tuodaan maahan, pullotetaan Suomessa ja siihen saatetaan lisätä keinotekoisia säilöntäaineita. Tämän jälkeen jotkut toimijat hakevat tuotteelleen jopa avainlippumerkkiä tai luomusertifikaattia, sillä monet sertifiointijärjestelmät sallivat tietyn määrän säilöntäaineita, ja alkuperäisen koostumuksen (puhdas ruusuvesi) muokkaaminen säilöntäaineilla voi riittää avainlippu-merkkiin. EU:n vihreän lehden luomusertifikaattikin vaatii vain, että 95 % ainesosista on luomua – näin syntyy ”suomalainen” ruusuvesi.
Mitä eroa on keinotekoisella ja aidolla ruusuvedellä?
Laadukas ruusuvesi on parhaimmillaan yksinkertaista: siinä on vain yksi ainesosa: Rosa Damascena Flower Water. Tuotteen ainesosaluettelossa voi lisäksi näkyä ruusun eteerisen öljyn luontaisesti sisältämiä yhdisteitä, kuten Citronnelol, Geraniol, Linalool ja Eugenol. Joskus prosessissa saattaa myös syntyä luontaisesti pieniä määriä alkoholia (Farnesol, Benzyl Alcohol, Phenethyl Alcohol). Tällainen täysin puhdas, säilöntäaineeton luomulaatuinen ruusuvesi on niin turvallista, että sitä voi vaikka juoda!
Sen sijaan keinotekoiset säilöntäaineet (esimerkiksi Sorbitan Caprylate, Propanediol, Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate tai Benzoic Acid) eivät perinteisesti kuulu aidon ruusuveden valmistukseen. Joskus ruusuvettä valmistetaan myös sekoittamalla ruusun eteeristä öljyä veteen ja risiiniöljyyn, joka toimii emulgaattorina, jotta ainesosat sekoittuisivat keskenään. Tällöin lopputuote on kuitenkin heikkolaatuisempi verrattuna suoraan tislaamalla valmistettuun ruusuveteen.
Miten tunnistat laadukkaan ruusuveden?
- Lyhyt ja selkeä INCI-lista: Ideaalisti ainesosalistan tulisi sisältää vain Rosa Damascena Flower Water ja ruusun eteerisen öljyn luontaiset yhdisteet (Citronnelol, Geraniol, Eugenol, Linalool, Farnesol).
- Tuoksu: Aito ruusuvesi tuoksuu pehmeän kukkaiselta, ei esanssiselta.
- Hinta vs. laatu: Puhtaat ruusuvesituotteet ovat tyypillisesti arvokkaampia, sillä aito ruusuöljyn tislaus on kallista ja työlästä.
- Säilytys: Laadukas ruusuvesi kannattaa säilyttää pimeässä ja viileässä, jotta sen tuoksu ja teho säilyvät mahdollisimman pitkään.
Ruusuveden käyttö ja säilytys
Mihin ruusuvettä voi käyttää?
- Kasvovetenä: Ruusuvesi tasapainottaa ihon pH:ta, rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja kosteuttaa kevyesti.
- Hiustenhoidossa: Ruusuvesihuuhtelu voi auttaa tuomaan hiuksiin kiiltoa ja raikkaan tuoksun.
- Virkistävänä suihkeena: Kuumina kesäpäivinä suihkaus ruusuvettä kasvoille tai vartalolle viilentää ja antaa raikkaan tunteen.
- Ruoanlaitossa: Joissain kulttuureissa ruusuvettä käytetään jälkiruokien ja leivonnaisten maustamiseen. Oletko sinä koskaan kokeillut ruusuvettä vaikkapa leivontaan tai juomiin? Suosittelemme ruoanlaittoon tätä Rosey's Markin luomulaatuista ruusuvettä.
Voiko ruusuvettä valmistaa itse?
Moni intoilee kotitekoisen ruusuveden tekemisestä kotimaisista ruusuista. Se voikin olla ihanan virkistävä tuote, mutta sillä ei yleensä ole samanlaisia ihonhoidollisia vaikutuksia kuin öljyruusuista tislatulla ruusuvedellä. Ruusuveden teho pohjautuu juuri sen sisältämään eteeriseen ruusuöljyyn, jota kotitekoisessa versiossa on hyvin vähän tai ei lainkaan.
Bulgarian damaskonruusut – maailman arvostetuimpia
Kuva: Ruusupeltoja Kazanlakin Ruusujen Laakossa Bulgariassa.
Maailmankuulua ruusuöljyä tuotetaan erityisesti Bulgariassa damaskonruusuista, ja tuotetta ostavat myös isot kansainväliset kosmetiikkabrändit. Bulgaria on osa Euroopan unionia, joten sen kosmetiikkatuotantoa valvovat tiukat EU-säädökset. Myös ruusunviljely ja ruusuöljyn tuottaminen on Bulgariassa luvanvaraista. “Bulgarian Rose” on rekisteröity tavaramerkki EU:ssa – vähän samaan tapaan kuin kreikkalainen fetajuusto tai ranskalainen samppanja.
Tiivistetysti
- Suomalainen ruusuvesi on käytännössä aina ulkomailta valmiina maahantuotua ruusuvettä, joka vain pullotetaan Suomessa. Joskus siihen lisätään keinotekoisia säilöntäaineita, ja tuote saatetaan leimata kotimaiseksi avainlipputuotteeksi.
- Aito ruusuvesi sisältää pääsääntöisesti vain yhden ainesosan (Rosa Damascena Flower Water) sekä ruusun eteerisessä öljyssä luontaisesti esiintyviä yhdisteitä (Citronnelol, Geraniol, Eugenol, Linalool, Farnesol). Se ei tarvitse keinotekoisia säilöntäaineita säilyäkseen.
- Käyttömahdollisuudet: Ruusuvesi sopii niin ihonhoitoon, hiusten virkistykseen kuin monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiinkin.
- Tunnista laadukas tuote: Tarkista INCI-lista, tuoksu ja mahdolliset säilöntäaineet. Säilytä ruusuvesi viileässä ja valolta suojattuna.
Kun seuraavan kerran harkitset ruusuveden ostamista, muista lukaista tuoteseloste huolella. Yksinkertainen koostumus on yleensä paras merkki laadusta! Oletko sinä jo löytänyt suosikkisi – tai kenties kokeillut ruusuvettä myös keittiön puolella?
Tutustu Suomen monipuolisimpaan ja laajimpaan ruusuvesien valikoimaan täältä. Meidän valikoimamme ei sisällä keinotekoisia säilöntä- ja lisäaineita, sillä ruusuvesi säilyy luontaisesti ilman niitä.